Wine Blog Dutch / English 2015-2016-2017

28-8-2104.

Bezoek Wijnhuis Biblia Chora.

Om negen uur in de ochtend vertrokken we van uit Kavala naar Biblia Chora. De rit was van Palio , Kavala naar Kokkinochori Kavala. Ongeveer 60 kilometer langs eenzame stranden en mooie berg dorpjes. Na deze mooie rit en een stop om koffie te drinken kwamen we om 10.00 aan in Kokkinochori. Er was afgesproken dat de rondleiding ongeveer 1 uur zou duren omdat het oogsttijd was en iedereen het erg druk had. Met dank aan de Martin van Griekse Wijnen voor het regelen van de tour De rondleiding werd gedaan door Annegret Stamos. Die een lange geschiedenis heeft in de Griekse wijnwereld. Wij waren verbaasd over de locatie en de professionaliteit van het gehele bedrijf. De uitleg over de opslagtanks en bottelen en gebruikte flessen en over gebruikte kurk maakten een grote indruk op ons. En natuurlijk de schitterende kelder. En uiteindelijk de proeverij. In 1 woord gewoon fantastisch en uiteindelijk duurde de rondleiding bijna 2.5 uur. En wederom weer een hoop geleerd. Ik zou zeggen kijk eens op de website van Biblia Chora en Griekse Wijnen en proef de wijnen. http://www.grieksewijnen.com

Geschiedenis Biblia Chora. De Biblia Chora ligt op de hellingen van de berg Pangeon in Kokkinochori Kavala. De makers, oenologen Claus Tsaktsarlis en Vangelis Gerovassiliou, vestigde zich daar in 1998 een organische wijngaard, het heeft nu een oppervlakte van 350 hectare. Binnen in de wijngaard, is de wijnmakerij, waar wijnen van Domain worden geproduceerd. De filosofie richt zich op het produceren van fijne wijnen voor hoofdzakelijk de Griekse markt. Hun trots is maken van hoogwaardige Griekse wijnen bereikbaar voor de Griekse consument.

http://www.bibliachora.gr
slide_6
  28-8-2104.
Visit Winery Biblia Chora.
At nine o’clock in the morning we left from Kavala to Biblia Chora. The ride was from Palio, Kavala to Kokkinochori Kavala. About 60 kilometres along lonely beaches and beautiful mountain villages. After this scenic drive and a stop to drink coffee we arrived at 10.00 in Kokkinochori. It was agreed that the tour would last only one hour because it was harvest time and everyone was very busy. The tour was done by Annegret Stamos. Which has a long history in the Greek wine world. We were amazed at the location and the professionalism of the entire company. The explanation of the storage tanks and bottling and what kind of bottles they used and cork used made a big impression on us. And of course the magnificent cellar. And finally the tasting in one word simply fantastic and eventually the tour  was almost 2.5 hours. And once again learned a lot. I would say look at the website of Biblia Chora and taste the wines. Thanks to Martin from Griekse Wijnen for  arranging the tour. Importer of Greek Wines http://www.grieksewijnen.com
 History Biblia Chora.
 The Biblia Chora lies on the slopes of Mount Pangeon Kokkinochori in Kavala. The makers, oenologists Claus Tsaktsarlis and Vangelis Gerovassiliou, settled there in 1998 an organic vineyard, now it has an area of 350 hectares. The philosophy focuses on producing fine wines mainly for the Greek market. Their pride is making high quality Greek wines accessible to Greek consumers. http://www.bibliachora.gr

 

For me these are among the best wines of the estate Biblia Chora:

 Estate Biblia Chora 2010 Ovilos White (Pangeon)

Designation: Ovilos

Varietal: White Blend

Appellation: PangeonGreece

Winery: Estate Biblia Chora

 

Orange blossom, apricot and honey notes give the bouquet an opulent edge. On the palate, it’s a wave of lush peach, apricot and honey flavours, finished with a delicate spice note.

 

Estate Biblia Chora 2007 Ovilos Red (Pangeon)

Designation: Ovilos

Varietal: Red Blend

Appellation: PangeonGreece

Winery: Estate Biblia Chora

 

Blueberry, vanilla and cedar aromas start this rich, luxuriant red. On the palate, savoury cigar box and caramel flavours melt with bright red fruits and sweet vanilla. The wine finishes dry and will pair beautifully with lamb and beef dishes.

Take a look on her website for more info Susan Kostrzewa:

http://buyingguide.winemag.com/editors/sk

23-8-2016

 Visit to Domaine Gerovassiliou (Thessaloniki)

Evangelos Gerovassiliou is a master winemaker producing some of Greece’s finest wines. His estate consists of 48 hectares in the village of Epanomi, which is located just outside the city of Thessaloniki. Since planting his vineyard in the early1990s, Gerovassiliou has been experimenting with native and international varieties. He is a modern vigneron who produces wines exclusively from estate vineyards. His wines have ripe fruit and spend varying times in new French oak, but you would never know it. Wines are not flashy, but beautifully balanced in terms of alcohol and acidity. Evangelos is a cultured man and a fervent educator. He has built a magnificent wine museum on his property and holds classes on wine for students and organizes lectures on wine for the general public in the prefecture of Thessaloniki.

Whites

Gerovassiliou produces two lovely white wines from Malagousia a native Greek variety which he has personally championed over the years. Malagousia is an aromatic grape with good acidity that makes fresh and attractive wines. Gerovassiliou crafts a pretty single varietalMalagousia and a blend of Malagousia with Assyrtiko which is called White. The 2008 White is a superb wine combining aromas of jasmine and citrus with flavors of crushed peaches and lime. It is a wine made for early drinking and is best in the first year. In fact, it changes considerably after a year in the bottle, taking on more secondary notes. Gerovassiliou’s produces three other noteworthy whites. A Sauvignon Blanc Fumé made in small quantities, is fermented in new oak and exhibits fresh melon and tropical fruit aromas and flavors, with hardly a trace of oak, and has rich lush mouth feel with excellent acidity. A Chardonnay is delicious with creamy pear, melon and sweet vanilla with toasty notes. He also produces a Viognier which is yellow-gold in color and aromatic with delicate peach and apricot and smoky leesy notes.

Reds

Gerovassiliou also produces tasty reds from both indigenous and international varietals. The Avaton is an attractive blend of the three esoteric indigenous varietals Limnio, Mavroudi and Mavotragano. Fermented in wood and aged for 23 months in new French oak and 12 months in bottle, it reveals an opaque ruby color with ripe and concentrated blackberry-like fruit aromas and flavors, a velvety palate and a long dry finish. Two ageworthy reds produced with international varietals are the dark ruby Evangelo ($90) 92Rhone-like Syrah (with 10% Viognier) aged for 24 months in new French oak and revealing red and black fruit flavors, toasty oak and considerable elegance, and the  Red  a Syrah-Merlot blend that is fruit forward, beautifully balanced, and easy to drink. Gerovassiliou is even experimenting with Peite Sirah and the 2008 from barrel is nicely concentrated and flavorful with varietal typicité and his trademark elegance.

Mike Potashnik

23-8-2016

Bezoek aan Domaine Gerovassiliou (Thessaloniki)

Evangelos Gerovassiliou is een meester wijnmaker het produceert enkele van de beste wijnen van Griekenland. Zijn landgoed bestaat uit 48 hectare in het dorp Epanomi, die is gelegen net buiten het centrum van Thessaloniki. Sinds het planten van zijn wijngaard in de early1990s heeft Gerovassiliou geëxperimenteerd met inheemse en internationale variëteiten. Hij is een moderne wijnmaker die wijnen produceert uitsluitend uit zijn eigen wijngaarden. Zijn wijnen hebben rijp fruit en brengen verschillende stijlen. Zijn wijnen zijn niet flashy, maar mooi in balans in termen van alcohol en zuurgraad. Evangelos is een beschaafde man. Hij heeft een prachtig wijnmuseum gebouwd op zijn eigendom en houdt lessen over wijn voor studenten en organiseert lezingen over wijn voor het grote publiek in de prefectuur van Thessaloniki.

Witte Wijnen

Gerovassiliou produceert twee mooie witte wijnen uit Malagousia een inheemse Griekse ras dat hij persoonlijk heeft verdedigd door de jaren heen. Malagousia is een aromatische druif met een goede zuurgraad die fris en aantrekkelijke wijnen maakt. Gerovassiliou maakt ook een mooie enkele variatie van Malagousia en een mix van Malagousia met Assyrtiko die White wordt genoemd. De 2008 White is een heerlijke wijn te combineren aroma’s van jasmijn en citrus met smaken van perziken.  Gerovassiliou produceert drie andere opmerkelijke blanken. Een Sauvignon Blanc Fumé gemaakt in kleine hoeveelheden, wordt gefermenteerd in nieuwe eiken en vertoont frisse meloen en tropisch fruit aroma’s en smaken, met nauwelijks een spoor van eik, en heeft een rijke weelderige mondgevoel met een uitstekende zuurgraad. Een Chardonnay is heerlijk met romige peer, meloen en zoete vanille met geroosterde noten. Hij produceert ook een Viognier, die geel-goud van kleur en aromatisch met delicate perzik en abrikoos en rokerige notities.

Reds

Gerovassiliou produceert ook lekkere rode wijnen van zowel inheemse en internationale druivenrassen. De Avaton is een aantrekkelijke mix van de drie esoterische inheemse druivensoorten Limnio, Mavroudi en Mavotragano. Gefermenteerd in hout en gerijpt 23 maanden in nieuwe Franse eiken en 12 maanden in de fles, het onthult een ondoorzichtige robijnrode kleur met rijpe en geconcentreerde blackberry-achtige fruit aroma’s en smaken, een fluweelzachte smaak en een lange droge afdronk. Twee ageworthy rode wijnen geproduceerd met de internationale druivenrassen zijn de donkere robijn Evangelo Rhône-achtige Syrah (met 10% Viognier 24 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken en met onthullende rood en zwart fruit smaken, geroosterd eiken en een aanzienlijke elegantie, en de Rode ie een een Syrah-Merlot mix die is vrucht naar voren, prachtig in balans, en makkelijk te drinken. Gerovassiliou wordt zelfs geëxperimenteerd met Petit Sirah en de 2008 van de barrel is mooi geconcentreerd en lekker met rassen typicité en zijn handelsmerk elegantie.

 

Domaine Gerovassiliou 2013 Single Vineyard Malagousia (Epanomi)

 

Zippy, fresh aromas of citrus and white fruit lead the nose. Ripe fruit balanced by good acidity and a lingering, luscious finish make this an exemplary Greek pour. Pair with poultry, grilled seafood or enjoy as an aperitif.

Single Vineyard

Domaine Gerovassiliou 2010 Chardonnay (Epanomi)

 

Ripe white fruits, Turkish delight and spice lead this complex, aromatic Chardonnay. Balanced on the palate, with layers of peach, citrus and tropical fruit, this is buoyed by fresh acidity. Suitable for fuller-bodied meals, it’s also delicious on its own.

Single Vineyard

 

http://www.gerovassiliou.gr/

 

This ia a good website about Greeks wines- Dit is een leuke website over Griekse wijnen

http://www.wineplus.gr

And this is a nice blog about wines of course with many Greek wines. Dit is een blog over wijnen natuurlijk de meeste zijn Grieks 🙂

http://www.karakasis.mw

Also nice to follow is this twitter about Wines from North of Greece

https://twitter.com/Wines_ofNorthGR