Reizen

Reizen,

Alles wat in de reisgidsen staat is natuurlijk een uitvergroting en een lichte overdrijving van wat het in werkelijkheid is. Natuurlijk want het zo aantrekkelijk maken van deze bestemmingen doet deze verkopen. Dus is het makkelijker om over een reisbestemming te besluiten als er iets over bekend is, van mensen die er zijn geweest. Maar let ook op want dit zijn natuurlijk ook persoonlijke ervaringen die gekleurd zijn door de ontmoetingen daar. Maar toch probeer ik hier wat advies te geven over sommige duikreizen die ik heb mogen meemaken.

Bonaire,
Wij zijn twee keer op Bonaire geweest en hebben ons op duikgebied absoluut niet verveeld. Er is zoveel te zien onderwater op Bonaire. Echt mooie duiken van de kant en natuurlijk niet het wrak van de Hilma Hooker vergeten. Boven water weinig te doen, maar naar Bonaire kom je ook voor de rust. Zeer goede duikscholen.

Curaçao,
Leuk eiland om uit te gaan, prachtige zandstranden. Duiken vonden wij minder als op Bonaire. Maar dit is meer een eiland om met je familie op vakantie te gaan.

Israël, Egypte,
Wij hebben een rondreis gedaan door de sinai woestijn, en dus in beiden landen gedoken.
Het was een georganiseerde reis en het was wel afzien als we het hebben over luxe en goed eten maar het duiken was van eenzame klasse werkelijk perfect.

St. Lucia, Grenada,
Op St. Lucia aangekomen was er de nacht daarvoor een orkaan los gebarsten wat ook kan gebeuren op zon mooie duikreis. Het eiland is zeer mooi maar waarschijnlijk om dat er orkaan was geweest was er onder water veel beschadigd dus het duiken vonden wij niet zo goed. Grenada is wederom een zeer mooi eiland met goede duikscholen, wij hebben alleen op het wrak van Bianca gedoken.Dit wrak ligt in diep water en de zee is af en toe zeer ruw, dit is absoluut een duik voor ervaren duikers en tot onze verbazing ging er een beginnende duiker mee die natuurlijk zeer veel moeite had om deze duik te maken . Wij duiken samen vrij vaak in het buitenland maar toch zien wij duikscholen soms zeer grote risico’s nemen en dit zijn alleen commerciële belangen, men denkt niet verder na als geld verdienen. Wij vonden de duiken in Grenada redelijk .

Mexico,
Cozumel wat een schitterend eiland met vriendelijke mensen, goede duikscholen, perfecte hotels en werkelijk een perfect rif. Mooie duiken, altijd stroomduiken maar de duikscholen doen dit werkelijk perfect. Een absolute must voor elke duiker.

Cuba,
Op Cuba hebben we een rondreis gemaakt. Een werkelijk schitterend land met een heel aardige bevolking. Omdat het helaas nog steeds geboycot wordt door de US is de levens standaard niet zo hoog dus het eten in de hotels is soms iets minder maar dat moet je maar voor lief nemen.
Een wekelijk perfecte vakantie bestemming. Wij hebben gedoken in de Atlantische oceaan maar dit was vrij goed. Je ziet natuurlijk niet zoveel vis want wordt natuurlijk gevangen en opgegeten.

Egypte,
Wij waren in het Movenpick hotel in EL Quisier. Het hotel was zeer goed, het personeel werkelijk perfect, zeer goed eten de kamers waren iets minden en helaas het duiken viel ons tegen. Was dit de rode zee?

Cyprus,
Op Cyprus hebben we een rondreis gemaakt en alleen op Larnaca gedoken op het wrak. Mooie hotels en zeer goed eten maar vonden het duiken niet zo goed.

Thailand,
Op Thailand wederom een rondreis gemaakt, want zo leer je een land beter kenen. Wat een schitterend land met een zeer vriendelijke bevolking en lekker eten. Dit land gaan we zeker nog een paar keer naar toe. Helaas was het duiken slecht geregeld dit was echt een slechte duikschool. Hebben hier maar twee duiken meegemaakt, ook vonden wij het duiken hier niet zo goed. Dit was in Phuket.

Griekenland,
Op diverse plaatsen gedoken in Griekenland maar het zijn bijna altijd lichte duiken zonder veel grote vis. Het land is schitterend en de mensen zeer aardig zeker als je de taal een beetje spreekt. En het eten gewoon heerlijk. Een perfect vakantieland.

Madeira,
En mooi eiland maar eigenlijk alleen voor de wat oudere onder ons er is weinig te doen op dit eiland. Er zijn schitterende hotels en zeer veel luxe alleen het duiken is niet echt iets bijzonders. Voor een weekje luxe perfect.

Maladiven,
Wij zijn twee keer op de Malediven geweest. De eerste keer op Laguna Beach goed vier sterren hotel met goed eten. Het duiken op dit eiland was werkelijk zeer goed geregeld. Hebben mooie duiken hier gemaakt. De tweede keer zijn we op het eiland Villamendo geweest, ik vond het hotel niet zo goed en het eten was ook niet zo goed. Service wat in deze landen toch bijna altijd op een goed niveau is was op dit eiland niet zo goed. Nu het duiken, dit was na de extreme verwarming van het water, die te wijten was aan EL Nino niet zo goed als het jaar hier voor het koraal was tot tien meter beneden de zeespiegel totaal dood. Toch was het duiken zeer goed, grote vis, haaien, roggen perfect. Alleen de duikschool was erg slecht, mijn duikpartner die tevens mijn echtgenoot is heeft op haar honderdste duik nog een zeer dikke Italiaan moeten redden want die kreeg op deze zeer zware duik met zeer zware stromingen onderwater het benauwd, hij had net zijn open water brevet gehaald. Mijn vrouw heeft hem op 28 meter geprobeerd te kalmeren maar moest zich onderwater beet houden aan het rif zat dus onder de koraal beten. Dit was werkelijk kantje boordje. Natuurlijk geklaagd en krijg je paar duiken voor niets maar ik zal nooit meer duiken met deze basis.

Florida,
Wij hebben een rond reis gemaakt door Florida en dit is ons zeer bevallen. De steden dorpen, het mondaine miami beach en de rust in de Everglades National Park Prachtige natuur. En we hebben nog twee duiken gemaakt in het John Pennekamp State Park in Key Largo.